laupäev, 15. juuni 2013

Rabarberivein

RABARBERIVEIN 15.06.2013


Olen ammu tahtnud teha rabarberiveini. Sõbranna ja naabrinaise abiga sain vajaliku koguse kokku ja läks tegemiseks. Retsepte on netis palju ja veelgi rohkem on arvamusi, et milline siis ikkagi parim on. Võtsin ühe aluseks ja hakkan enda järgi mugandama. Eks ole näha, mis välja tuleb :)



5822 grammi rabarbereid (4-6kg retsepti järgi)
4kg suhkrut
750 grammi rosinaid

Esimesel päeval tükeldasin rabarberid u 1cm pikkusteks tükkideks ja panin ööpäevaks suhkru alla seisma.

Poolteist päeva hiljem korjasin rabarberitükid välja ja alles jäi 5 liitrit puhast rabarberimahla suhkruga, mida oleks parema meelega niisama ära joonud, kuid pidin end ikka taltsutama, sest veiniisu oli suurem. Lisasin 5 liitrit vett ja panin sisse ensüümi ning kahe tunni pärast pärmi ja veel vett, nii et kokku sai 21 liitrit. Vähem poleks raatsinud teha ning rohkema veega oleks liiga vesine tulnud. Lisasin ka 750 grammi rosinaid. Nüüd mulksub vaikselt toanurgas ja jääme ootama, mis edasi saab.

28.06: maitsesin ja peab tõdema, et jube hea oli. Lisasin siiski veel 1kg suhkrut, sest tundus, et jääb muidu liiga lahjaks. Nüüd mulksub toa nurgas rõõmsalt edasi :)

3.07: vein enam ei mulksu ja vesilukus on vesi võrdsel tasemel kummaski käärus. Kuna olen oma hüdromeetri (asjandus, millega suhkrusisaldust mõõdetakse) kuhugi oma arvukatesse sahtlitesse ära kaotanud, siis suhkrusisaldust ma mõõta ei saa. Vesiluku järgi otsustasin, et vist on aeg rosinad välja korjata ja panna sisse käärimise peataja ning selitajad. Ehk juba nädala pärast saab villima hakata. Nüüd vaja vaid pudeleid korjama minna linna pealt :)

15.07: lõpuks sain aega ja piisavalt pudeleid, et tünn tühjaks teha. Kokku sain paraja portsu 9,5% rabarberiveini. Täpset kogust ei teagi, sest sujuvalt on juba päris mitu pudelit ära joodud või kingitud.  Kõik kiidavad ja olen ise ka väga rahul. Igasse pudelisse panin veel enne korgi peale panemist 1tl suhkrut ja siis on lihtsalt suurepärane.

1 kommentaar: