Sünnipäev - mida lauale panna? Küsimus, mis on vist kõige keerulisem üldse. Sooja toiduga pole probleeme, aegade algusest alates on mu sünnipäevalaual olnud ahjukana kartuli-porgandiga ja külma küüslaugukastmega. Külmale lauale mõtleb ka mingi salati alati välja ja no loomulikult singirullid ning täidetud munad. Aga magus? Kas teha ise või tellida? Kas kook, tort või kringel? Kui suur? Sel aastal pakkus ema välja sellise asja nagu Brita kook. Olen seda ainult piltidel ja kohvikutes näinud, kuid pole kunagi söönud, rääkimata ise tegemisest. Otsisin retsepti ja vaatasin, et kõige keerulisem ei tundugi. Igaks juhuks tegin topeltkoguse, sest juba küpsetamisel tuli nii hea lõhn, et oli teada, et ühest kogusest ei piisa minu maiasmokkadest perele.
Retseptis on öeldud, et põhi pooleks lõigata (risti, mitte põiki), aga kuna ma tegin topelt, siis üks põhi läks alumiseks kihiks ja teine peale.
Biskviit:
150g pehmet võid (ma lasin mikrolaineahjus pehmemaks kui toatemperatuur)
125g suhkrut
3 munakollast
110g nisujahu
2tl küpsetuspulbrit
1dl piima
Besee:
3 munavalget
150g suhkrut
vaniljeekstrakti (ma panin selle väikese klaasist pudelitäie)
mandlilaaste
Vahele:
400ml vahukoort
suhkrut
marju
Biskviit: vahustada või ja suhkur. Kui need on vahustatud, lisada munakollased ja veidi edasi vahustada. Segada hulka piim ja jahu-küpsetuspulber. Taigen ühtlase kihina määrida küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Besee: vahustada munavalged pehmeks vahuks. Vanaema alati ütles, et läheb paremini vahtu kui lisada veidi soola ja nii ma ka alati teen. Aga see pole kohustuslik. Lisada suhkur mitmes (näiteks kolmes) jaos ja vahustada kuni on tugev munavaht. Pööra kauss tagurpidi, kui välja ei kuku, siis on õige. Kui kukub, siis teinekord vahusta rohkem enne pööramist :) Segada õrnalt lusikaga sisse vaniljeekstrakt ning määrida biskviidi peale nii, et ka servad-nurgad oleksid kaetud.
Peale raputada mandlilaastud. Algses retseptis oli öeldud, et 25 grammi, aga ma panin rohkem. Täpselt küll ei kaalunud neid enne, aga umbes 50 grammi. Mida rohkem, seda maitsvam, aga paksu kihti siiski ei tasu neist peale teha. Küpsetada ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit. Minul ahi on nõukaaegne ja kraade sel pole. Panin number 8 peale ja 17 minutiga oli põhi küps ning besee helepruun.
Kes teeb ühe portsu ehk selle retsepti järgi siin, siis lõigata küpsetis pooleks kui see on jahtunud. Vahustada vahukoor, segada sisse meelepärased marjad (minul oli üks võikarbitäis külmutatud vaarikaid, mis olid eelnevalt üles sulatatud) ja lisada vahustamisel maitse järgi suhkrut (mina panin 5tl). Kes tahab, võib ka panna koogile pool vahukoorest, siis marjad ja siis ülejäänud vahukoore. Ühele põhjale määrida vahukooresegu ja panna teine põhi peale. Mida kauem see enne söömist seisab, seda maitsvam. Mul jõudis see seista 3 tundi ja oli juba väga hea, kuid järgmisel hommikul oli veelgi parem.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar